مزاج شناسی و اخلاط چهارگانه چیست؟ ویژگیهای آن کدام است؟بخش سوم

بازتاب روانی و رفتاری در افراد دموی:
علاقمند به ادبیات و موسیقی-استعداد شاعری-علاقمند به طبیعت-اهل عشق و محبت-بلندپرواز-دوراندیش-خوش اخلاق و خوشرو-شجاع و جسور-تنوع طلب و بی علاقه به کار تکراری-معمولاً بی نظم-نوع دوست-چالاک و پرانرژی-مستعد شقاوت آنی-توان ریسک بالا
ویژگی های جسمی افراد بلغمی (سرد و تر(
افرادی هیکل درشت و چاق هستند و بدن پر چربی دارند.پوستی سفید رنگ دارند و در لمس، پوست بدنشان سرد و مرطوب و نرم است.موهای کم پشت، صاف و نرم و نازک دارند.دهان مرطوب .کم تشنه می شوند.خواب آنها سنگین و زیاد است.احساس کسلی و بی حالی دارند.تمایل به خوردن شیرینی و ادویه جات و گرمی جات دارند.در زمستان رنج می کشند.مستعد ابتلا به بیماری های روماتیسمی و مشکلات گوارشی هستند.با خوردن سردی ها دچار مشکل می شوند.نبض ضعیف دارند.رگ دست پنهان.دارای اشتهای زیاد و خوش خوراک هستند.
بازتاب روانی و رفتاری در افراد بلغمی:
گرایش به علوم عقلی و ریاضیات- حسابگر و محتاط- بد بهار و بد زمستان- منطقی و عاقل میانه رو، محتاط و گاهی ترسو- تجارت پیشه- آرام، دارای حرکات کند- گذشته نگر- ظریف و ریزبین و حساس- منظم و دقیق- بدون استعداد ریسک- درون گرا- میل و توان جنسی کم- همه چیز را راحت می گیرند و خود را درگیر چیزی نمی کنند.
ویژگی های جسمی افراد صفراوی (گرم و خشک(
این افراد لاغر اندام هستند.- مفاصل و استخوان بندی درشت و برجسته دارند.- پوست گرم و خشکی دارند.- رنگ پوست و سفیدی چشم آن ها کمی به زردی متمایل است.- موهای پر پشت، سیاه و گاهی مجعد دارند.- به علت حرارت و خشکی زیاد بیشتر مستعد ریزش موی سر هستند.- خشکی دهان و عطش فراوان دارند. و گرمایی هستند و در تابستان اذیت می شوند.- استعداد این را دارند که با خوردن خوراکی های خیلی گرم دچار خارش و کهیر شوند.- تمایل به خوردن ترشی ها دارند.- نبض پر و قوی دارند.- عروق برجسته در دست دارند.- این افراد زود عصبانی شده و زود هم عصبانیت شان فروکش می کند.- بسیار پر انرژی و پرتحرک هستند.- در کارها چالاک و سریع هستند.- افرادی دقیق، منظم و تیزبین هستند.- میل بالای جنسی و توان جنسی متغیر دارند.- قدرت هاضمه آن ها خوب است و معمولاً یبوست دارند.- رنگ مو سیاه و خرمایی است و غالبأ کم مو هستند.- گاهی تلخ کامی صبحگاهی دارند.
بازتاب روانی و رفتاری در افراد صفراوی:
علاقمند به ادبیات و ریاضیات- دارای استعداد خشونت و بدخلقی- پائیز و زمستان را دوست دارند- گاهی عاشق و گاهی فارغ- گاهی با اراده، گاهی سست- گاهی پرانرژی، گاهی کم انرژی- تند و تیز و بی قرارند.- گاهی پر جرأت وگاهی آرام- نا آرام و دودل- تیزبین و دقیق در برخی ابعاد- آینده نگر و گاهاً خیالباف و دقیق در تصمیم گیری- حاضرجواب و باهوش- سریع، چالاک و پرانرژی- پرحرف.
ویژگی های جسمی افراد سوداوی (سرد و خشک(
اغلب افرادی لاغر با استخوان های نازک و کشیده هستند.- پوست سوداوی ها خشک و رنگ آن از حالت سفید تا سبزه و تیره متغیر است.- موی بدن سوداوی ها کم است و موی سرشان به علت سردی و خشکی زودتر دچار سفیدی یا حالت گندمگون می شود.- رگ های دست آن ها ریز است.- نبض آن ها تقریب کند اما سفت و باریک است.- در لمس، بدنشان سرد و خشک و پوستشان سفت است.- بینی آن ها خشک است.- تحمل هوای سرد را ندارند و هوای گرم و فصل بهار را بیشتر می پسندند.- تمایل به خوردن شیرینی و گرمی ها را دارند.- خواب شان کم است.- حرکات شان از حالات آرام و کند تا معمولی متغیر است.- زود سیر شده اما سریعاً گرسنه می شوند.- بوی بد دهان- کبودی دور چشم.
بازتاب روانی و رفتاری افراد سوداوی:
علاقمند به حسابگری و مسائل فنی- کم احساس و منطقی- میانه رو و محتاط- مداومت در انجام کار- نا آرام و همیشه در فکر- منظم- درون گرا- اهل جدال و جنجال- تیزبین و بادقت- قهرهای طولانی- دارای اندیشه های بد و افکار منفی- زودرنج- مغرور- وسواسی- قدرت و میل جنسی ضعیف- تمایل به رفتار محبت آمیز
وجود مزاج های ترکیبی در انسان:
ممکن است اخلاط در بدن بهم ریخته باشد. مثلا پاهای شخصی دچار غلبه بلغم، معده او سودا و سر او صفرا شده باشد. حتی در خود یک اندام مثل سر ممکن است چند خلط بهم ریخته باشد. مثلاً در جلوی سر غلبه بلغم و در پشت سر، غلبه سودا باشد.
غلبه اخلاط چیست;
نسبت اخلاط چهارگانه و همچنین کمیت و کیفیت هر یک از اخلاط باید در تعادل باشند تا سلامتی برقرار باشد. اخلاط چهارگانه اگر در حد نیاز تولید شوند، مفید است، اما اگر بیش از حد تولید شوند، شخص بیمار می شود و علائمی در انسان پدید می آید.
علائم غلبه دم:
رنگ چهره قرمز است- سردرد و اندام سنگین و کسل هستند- کش و قوس بدن و کشیدن دست ها جزء عادت آن هاست- خوش خلق- شجاع و فرمانبردار- فراموش کار- از نقاط متعدد بدن و لثه و بینی خون می آید- در موضع فصد و حجامت خود احساس خارش می کنند- اشتهای خوبی دارند- شیرینی و ترشی را دوست دارند- راحت به خواب می روند و به سختی از خواب بیدار می شوند- سریع رابطه برقرار می کنند- زود عصبانی می شوند- جوش های ریز بدن پیشانی و پشت سر دارند- عدم برخورداری از آرامش.
درمان غلبه دم:
امام کاظم (ع) می فرمایند: آلوی خشک خون را آرام کرده و دردهای بی درمان را خارج می کند.
امام حسن عسکری (ع) می فرمایند: بعد از حجامت انار شیرین بخور، زیرا خون را آرام کرده و تصفیه می کند,
پیامبر اکرم (ع) می فرمایند: داروی دم، حجامت است.
از امام صادق (ع) روایت شده است که: از سویق عدس بخور که هیجان دم را تسکین می دهد و حرارت را خاموش می سازد.
برای تسکین دم باید از داروهای سرد و خشک استفاده شود. کم خوری، کم نوشی، حجامت، عدس، غسل با آب سرد، کاهش گرمی و افزایش سردی از جمله درمان های غلبه دم است.
علائم غلبه بلغم:
سفیدی و نرمی و سردی پوست- خواب آلودگی و میل به خواب- کم حواسی- زیادی رطوبت در بدن- زیادی ادرار- سستی و بی حالی- سفید شدن موی سر و ریزش مو- گرفتگی ماهیچه های پشت- زانو درد، پادرد و گردن درد- لقوه و فلج شدن صورت- لرزش دست- تنگی نفس- لکنت زبان- تپش قلب موقع بیدار شدن از خواب- استرس- افسردگی- ضعف بینایی- آب مروارید چشم- آرام حرف زدن- کندی فهم وضعف حافظه- سنگینی زبان- بسیار سرمایی بوده و تحمل سرما را ندارند- لوس و زودرنج- دوست داشتن فصل تابستان- با خوردن سردیجات و ترشیجات دچار ضعف و افت فشار می شوند- خوش گذرانند- زود خسته می شوند- اختلالات قاعدگی و کیست در خانم ها- ناباروری- سستی و عصبانیت هنگام حضور در جلسات شلوغ -افراد سرد مزاج باید از وسایل برقی پرهیز کنند، زیرا امواج وسائل برقی سبب تشدید سردی می شود.
